Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]

Beste vrienden van HENUKI, hola amigos,

Half december 2022 ontvingen jullie de laatste nieuwsbrief vanuit Iquitos. Half januari 2023 zijn wij richting Oxapampa gegaan en over de periode in Iquitos gaat deze nieuwsbrief.

Ik heb in de vorige nieuwsbrief geschreven over het startkapitaal. Hierdoor kunnen mensen bijv. een eigen winkeltje of restaurantje beginnen. Dit wordt begeleid door een promotor van HENUKI, 3 x iedere 2 maanden. Daarna 2 x iedere 3 maand en de afronding is dan een half jaar later. De bedoeling is dat de mensen dan een diploma van HENUKI ontvangen als hun “toko” goed draait. Tijdens de 6 begeleidingsmomenten wordt er gesproken over in/verkoop, schulden, administratie etc. Wij verwachten dat na 1,5 jaar de mensen volledig zelfstandig hun “toko” kunnen draaien.

In de periode dat wij in Iquitos waren hebben wij veel mensen bezocht. Wij waren erg onder de indruk van de mensen die met een winkeltje zijn begonnen en nu ook maaltijden verkopen. Maar ook die dove jongen die helpt op de groentetuin van zijn moeder en nu o.a. heerlijke sla verkoopt. Ook was er de vrouw die fruit verkoopt en een zoon heeft met het syndroom van Down evenals de moeder met een gehandicapte dochter die op de markt ontbijt verkoopt. Ja, zo zijn er veel meer voorbeelden. Er zijn nu 27 deelnemers met startkapitaal en dat willen wij dit jaar uitbreiden naar 50 personen. Om dit te kunnen realiseren zijn donaties nodig.

Om alle activiteiten uit te voeren hebben we de steun van onze Vijfjes-donateurs hard nodig. Wie weet is het voor u een idee om ons ook te steunen?

Voor €5 per maand steunt u Henuki. Klik hier

Ik wil niet zeuren, maar geef een toelichting hieronder. Wij hebben een kleine 160 vrienden van HENUKI en zo’n 40 amigos zijn vaste of regelmatige donateurs. Hieronder kan je klikken en 5-jes lid worden. Het beste is als je dat zelf regelt. Je kan 5 euro maandelijks automatisch storten via jouw bank o.v.v.HENUKI. Ook kan je jezelf dan weer automatisch afmelden als je dat wilt. Een ieder die lid wordt/is van HENUKI kan na terugkeer van ons in Nederland een kleine Peruaanse attentie ophalen.

Ook worden er nog maandelijks 45 voedselpakketten uitgereikt. De bedoeling is wel  dat wij hiermee gaan minderen, want eigen verantwoordelijkheid door dingen te produceren (sleutelhangers, sieraden en groenten) is altijd beter dan je hand op houden. Daarnaast is een voedselpakket met een week op en is het voor de eigenwaarde van de mensen veel beter  om zelf te werken en hun eigen geld te verdienen.

Noodhulp blijft noodzakelijk. Er zijn altijd nog kinderen die spelen rond een houtskoolvuurtje en daarbij brandwonden oplopen of mensen die een ongeluk krijgen of die plotseling ernstig ziek worden. Wij gaan hierbij uit van zo’n 10 personen iedere maand. Het is een minimaal aantal, want je wil niet weten hoeveel mensen er daar ziek zijn. Hierdoor heb je tijdens het werken in Iquitos dagelijks nieuwe problemen. Grote en kleine, maar geen dag loopt zoals gepland.

De educatie staat even op een laag pitje, want het is schoolvakantie. Gedurende 3 maanden gaan de kinderen niet naar school en dan vergeten zij veel van wat zij geleerd hebben. Daarnaast is het niveau van onderwijs ook nog eens veel lager dan bij ons. De 45 kinderen die in 2022 een rugzak met schoolspullen hebben ontvangen, ontvangen dit jaar een schooluniform. Het is natuurlijk goed dat de kinderen in het schoolse regiem mee kunnen doen, maar een schooluniform kost geld en dat hebben de ouders vaak niet. En dan komen er ook nog eens die dure schoenen bij.

Daarnaast zijn er 30 nieuwkomers voor het schooljaar 2023. Zij ontvangen rugzak en schoolspullen voor dit jaar.

HENUKI blijft de schoolgang, resultaten en thuissituatie 4 x per jaar controleren.

Daarnaast waren er een aantal leuke dagen met activiteiten in de maand december 2022:

Dia especial Orvisa/Compromiso: Orvisa is een bedrijf van Caterpillar en Compromiso de stichting van Dora. Die hadden samen een dag georganiseerd rond het thema recycling. Vijf scholen hadden dingen gemaakt van recycle spullen, bijv. plastic flessen, glazen flessen, papier en plastic zakken. Er waren o.a. sleutelhangers, boekjes, schorten, kleding etc. van gemaakt. Gedurende de ochtend werd er gedanst in plastic kleding. Nou Jan moest er ook aan geloven, bij een temperatuur van bijna 40 graden in de brandende zon. Inmiddels is hij alom bekend met zijn danspasjes op youtube en faceboek. Ik had met hem te doen.

Meermalen Nauta bezocht. Je bent altijd blij als je daar veilig aankomt, want de stad is 90 km. verderop en de chauffeurs leren volgens mij het auto rijden tijdens de rit. Tenminste daar lijkt het meestal wel op. Ook in Nauta hebben wij heel goede resultaten behaald. De kleine stad is nog veel armer dan Iquitos en alles is daar ook nog eens veel duurder. Wij hebben voor de gehandicapten aldaar voor 2023 al een mooi programma klaar voor een goede gezondheid. Vorige keer had ik het al over samenwerking, nou dat is dus de bedoeling op 24 november 2023. Een tandartscontrole, de WMO, speciaal onderwijs, de geestelijke en medische gezondheidszorg. Daarnaast zal er op deze dag aandacht zijn voor de ID kaart, vrouwenmishandeling, etc. Er zijn in Nauta 219 mensen met een beperking geregistreerd, maar naar verwachting zijn het er veel meer. Uit het bovenstaande kunnen jullie wel herleiden dat wij dit jaar in november weer naar Peru gaan.

Ook hebben wij nog een keer meegedaan aan een chocolatada in Los Delphines. In deze plaats ontvingen de kinderen een broodje en warme chocolademelk. HENUKI zorgde voor 100 tandenborstels en tandpasta. Men was ons daar erg dankbaar voor. 

De laatste activiteit die ik wil noemen is de dag die georganiseerd werd door Dora en haar stichting Compromiso. Wij waren uitgenodigd en er was ons gevraagd om in de jury te zitten. Wij wisten echter helemaal niet wat de bedoeling was. Er was in ieder geval wel een hoop lawaai. Altijd goed voor een Peruaanse bijeenkomst. Je hoeft dan niet te praten en kan je bezig houden met jouw mobiel. Wel wat cynisch geschetst, maar het is wel de praktijk. Jan, Javier (een Peruaan die verstand heeft van financieren) en ik kregen een papier, maar wisten niet wat de bedoeling was. Wel moesten wij letten op allerlei dingen werd gezegd. Nou, vooruit dan maar. De knetterharde muziek startte en wij noteerden hier en daar wat op het papier. Al na 3 groepen werd duidelijk dat wij moesten beoordelen hoe groepen zich presenteerden. Het waren talentvolle vrouwen en het ging allemaal erg snel. Gelukkig zaten wij drieën op een lijn toen het ging om de eindbeoordeling.

Later op de middag kwam de Queen Business van Peru nog langs. Een leuke vrouw met plakwimpers, die ook nog eens interesse had in ons project. Zij gaat overigens eind van de maand naar Mexico voor de verkiezing van de miss Business van Zuid Amerika.

Na vreselijk lange rondes bingo was de geslaagde dag voorbij en ging een ieder tevreden naar huis.

9-1-2023 was de laatste dag in Iquitos. Wij hadden voor de derde keer met het complete team een vergadering. Nu staan alle neuzen bijna dezelfde kant op en nadien was er een gezellige lunch. Inmiddels zijn hierbij de flensjes met ijs van Jan favoriet.

Wij hebben een hele goede tijd gehad in Iquitos en hopen er in november echt weer naartoe te gaan. Het is in het land momenteel onrustig, maar tot nu toe merken wij er niets van.

Saludos cordiales, vriendelijke groeten,

Juan y Helena.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]