Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Hola amigos,

Inmiddels in Lima en daar gaat het werk gewoon door. Zondag was een dagje rust, maandag naar Colgate en een ONG die vroeger samenwerkte met het Lilianafonds. Dinsdag naar de ambassade geweest. Stuk voor stuk afspraken met veel succes, maar het gaat te ver om hier uitgebreid op in te gaan. Wel leuk dat de ambassade mij va. nu blijft informeren.

Inmiddels ben ik vanuit een NL club gevraagd mee te denken over een ONG die in Peru werkzaam is. Ik deed wel eens wat vrijwillig voor de NL club, maar dat zij mij nu zien als een Peru-specialist daar wordt ik wel blij van. Toch een beetje een kroon op mijn werk.

Wij hebben dit keer in Oxapampa veel bereikt. Heel fijn dat de dagopvang voor volwassenen met een beperking nu draait. Er gaat een wereld voor die gehandicapten open. Een broer van een deelnemer appte over zijn mongoliede broertje:” Ik zie hem lachen”. Geweldig niet? Er komen 2 in een rolstoel en de resultaten zijn verbluffend. Na een aantal zaterdagen bewegen zij al beter dan ooit tevoren.

Je  had de verstandelijk gehandicapte vrouwen moeten zien toen hun nagels werden gelakt en zij make-up opkregen.

Wat genoten zij ervan.

Dan nog maar even de resultaten van nu in totaal 7 maanden Oxapampa over de jaren in 2017, 2018 en 2019.

172 cliënten. Ik schreef al eerder iets over de extreem armen. Zij moet rondkomen van €25 in de maand van de 172 cliënten zijn er maar liefst 50 extreem arm Daarnaast zijn er 49 gehandicapt zij hebben met een beetje geluk 37,50 euro. Vaak zijn zij bij grootouders ondergebracht.

Dit heeft o.a. te maken met de acceptatie van je eigen kind met beperking. Helaas komt een kind met een beperking hier veel tekort en wordt er slecht voor gezorgd.

In de eerder 7 genoemde maanden hebben veel gedaan aan gezondheidszorg. O.a. meer dan 500 gebitscontroles/fluorbehandelingen.

Dankzij het werk van Jan kunnen wij nu al deze resultaten met gemak presenteren.

Bij deze wil ik jullie ook een trieste mededeling doen. Het kindje met de brandwonden die 20 januari thuis zou komen is overleden. Hij had in Lima 4 operaties ondergaan. Het ging goed met hem, totdat hij hoge koorts kreeg t.g.v. een ziekenhuisbacterie. Na ruim 3 maanden ziekenhuis is hij aldaar overleden.

Ons afscheidsfeestje in Oxapampa was gezellig. De buren zongen en er werd gitaar gespeeld. Heel leuk! Wij gaan ze missen. Ook bij de supermarkt waar wij de spullen voor Kerstpakketten en eigen spul kochten vond men het jammer dat wij weggingen. Wij kregen nog enkele cadeautjes mee. Uitzonderlijk voor Peru. Evenals gratis taxiritten die ik soms kreeg vanwege mijn goede werk.

Inmiddels 6 dagen in Iquitos. In de volgende nieuwsbrief lezen jullie hier weer meer over.

Saludos,

Juan y Helena
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]