Henuki nieuwsbrief december 2023

Beste allemaal, Hola amigos,Vanaf 1 november al in Iquitos en al weer heel wat werk verzet. Het is geweldig mooi werk. En er gebeurt hier echt te veel om op te noemen, maar ik probeer jullie toch wat bij te praten. Ik weet niet of jullie dagelijks nieuwe foto’s van ons werk willen zien, maar dat kan. Bijna iedere dag zet ik 5 nieuwe foto’s op updates van mijn telefoon. Het is heel eenvoudig te bekijken.

Om de foto’s te bekijken klik je op je telefoon op ‘Updates’

Het begin in Lima was direct al een succes, goed aangekomen en dan kom je ook een beetje thuis, want velen kennen je al. De volgende dag naar de NL. Ambassade in Lima. Een fijn gesprek gehad met de nieuwe ambassadeur: Alexander Kofman en Renee Grubben.(senior medewerker economie, handel en cultuur) Altijd goed om te vertellen wat wij in Loreto doen en om hen ook te laten vertellen wat zij ons kunnen bieden.

Weer terug in Iquitos: De buurt is blij dat wij er weer zijn en wij zijn er direct weer helemaal thuis. Het huis ziet er meer proper uit dan de vorige keer. De eerste dag gelijk maar even Simone(mijn vriendin uit Zwitserland gesproken). Zij heeft een tehuis voor kinderen met aids, maar zit in “zwaar weer”. Zij is niet de enige, want meerdere stichtingen ontvangen minder geld, vanwege de economische crisis. Hierbij moeten zij het woord samenwerking ook nog steeds uitvinden. Iets wat ik al jaren roep. Even een voorbeeld. Er liggen hier bijvoorbeeld 2 mooie boten in de rivier van een stichting. Het ontbreekt deze stichting aan financiën. Dus de volledig ingerichte operatiekamers en tandartskamer worden nu niet gebruikt. Vijf varende stichtingen heb je hier die nu niet functioneren, maar de koppen bij elkaar steken en het probleem aanpakken is echt te veel gevraagd.

Helaas hebben wij sinds de pandemie ervaren dat het steeds minder gaat met Iquitos. De Mall is inmiddels in gebruik, maar de meesten hebben geen geld om ernaar toe te reizen. Ook in Nanay zijn grootse bouwwerken gaande. Als je de mensen maar salaris betaald gaat het werk door, maar vaak worden ze niet betaald en dan wordt er weer een gestaakt. Zo loopt de duur van een bouwwerk dus jaren uit en het wordt nog eens verlengt door de altijd aanwezige corruptie. Dit is ook het geval bij het ziekenhuis Iquitos. Het staat er na 5 jaar eindelijk, maar is alle lange tijd niet in gebruik vanwege een tekort aan 500.000 euro. En zo kan ik nog veel meer opnoemen.Toch even terug naar de armoe. Nog nooit hebben zo veel vrienden en bekenden ons gevraagd om geld. Dit is vervelend, want je kent de mensen al jaren en voorheen konden zij in hun eigen onderhoud voorzien. Toch leggen we uit waarom wij geen geld geven, maar er gaat wel wat vaker dan voorheen een voedselpakket die kant op. De armoe heeft tot andere ellende geleid. Zo zijn er meer gewapende overvallen, zijn er meer ondervoede kinderen, zijn er steeds meer ziekten, gaan o.a. ouderen met honger naar bed en neemt het aantal zelfmoorden toe.

Bovenste foto: Deze ouderen vertelden dat ze vaak met honger naar bed gaan
Onderste foto: Een vrouw met ernstige huidproblemen

Wij blijven echter het startkapitaal promoten en niet meer dan 45 voedselpakketten per maand uitdelen. Een eigen winkeltje of ander bedrijfje is beter om in eigen onderhoud te voorzien, dan een voedselpakket te ontvangen wat na 14 dagen op is.Deze Bovenste foto: winkel is net gestart.
Onderste foto: Een andere winkel. Op het kleed links van de tafel ligt het geld dat ze al verdiend hebben.

De tandartscampagne: Maar liefst 244 kinderen met een beperking ontvingen een gebitsbehandeling. De tandartsen kwamen uit Cusco en hadden nog maar weinig ervaring met het werken met kinderen met een beperking. Het ging hun bijzonder goed af. De tijd en energie die zij erin staken was geweldig. Ik heb veel meer vertrouwen in deze club dan in die van vorig jaar en derhalve heb ik besloten om ze volgend jaar terug te laten komen, maar dan voor Nauta en andere districten.Bovenste foto: Het tandartsenteam inclusief alle aanwezige docenten. Aan de muur een spandoek met bedankje.
Onderste foto: Wachten op de afspraak bij de tandarts.Bovenste foto: Charles aan het werk.
Onderste foto: Yanina aan het werk.

Een vergadering met eigen team voelt altijd goed, want wat verrichten de promotoren een werk. Wij hebben in deze bijeenkomsten besloten om chocolatadas te organiseren. Een bij Gissela voor de deur, een bij Nuria en een bij Rosa in Nauta. Lekker warme chocolademelk met deze hitte en dan nog een soort krentenbolletje. Echt een lekkernij en tevens een moment om de voedselpakketten voor december uit te delen.Bovenste foto: Een foto van het team. De mannen ontbreken hierbij nog.
Onderste foto: Tijdens de chocolatada bij Gissela.De kinderen in afwachting van hun lekkernij.

Natuurlijk komen de urgente situaties gewoon binnen. Zo is er een vrouw met twee door een ander verstoten kinderen, alle drie onder de schurft en de hele dag maar krabben. Hier gaan Nuria en ik spoedig naartoe, maar we blijven wel buiten staan. Op die manier krijgen wij ook wel een indruk van haar woonsituatie. Ook vroeg de verloofde van onze oude buurman om hulp, want hij begint volgens haar vergeetachtig te worden. Ook kwamen er ooit 10 gehandicapten aangesloft, die wilden mijn hulp, maar kwamen op het verkeerde moment aan huis. Alle 10 heb ik inmiddels bezocht en verdere hulp geboden, of ik ben er nog mee bezig.
Bovenste foto: Deze man kreeg speciale melk om aan te sterken
Onderste foto: Het is voor mij een raadsel wat deze baby heeft.

Jullie lezen dat wij ons dus niet vervelen en dat er nog veel werk te verzetten is. Nog 5 weken te gaan in Iquitos en dan door naar Oxapampa.Bij deze wensen wij jullie fijne feestdagen en het allerbeste voor het nieuwe jaar.Vele groeten en blijf gezond,
Saludos,
Juan y Helena

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]