Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]

Hola amigos, beste vrienden van HENUKI.

De lentenieuwsbrief ging de deur uit met een mooi jaarverslag 2021 in de vorm van een flipboek. Ik hoop dat jullie daarvan hebben genoten. Jullie konden lezen hoe wij in 2021 ons werk hebben voortgezet dankzij de inzet van vrijwilligers in Nederland en Peru. Nu wil ik jullie wat op de hoogte stellen over 2022. Hiervoor is een jaarplan geschreven en inmiddels zitten wij al halverwege het jaar.Klik hier om het jaarplan in te zien. Weer veel leesplezier!

Hoe zijn wij tot nu toe bezig in 2022 in Peru?
In hetbegin van dit jaar hebben Dora en ik besloten om meer te doen voor de gehandicapte kinderen en extreem arme mensen. De voedselpakketten die wij wekelijks uitdeelden en de noodhulp gaf te weinig voldoening en was onvoldoende duurzaam. Wat zouden wij nog meer kunnen doen? Wij zijn toen gaan nadenken over andere dingen en kwamen op een project actieve sociale integratie in Loreto(zie het jaarplan)
Doelstelling van de activiteiten: Toegang tot diensten van onderwijs, gezondheid, productie en voeding.

Dit gebeurt door:

  1. Het uitdelen van rugzakjes voor kinderen met een beperking die naar school gaan. Wat in een rugzakje zit kunnen jullie lezen op bladzijde 4 van het jaarplan.
  2. Medische zorg voor onze doelgroep. Dat kan acute zorg zijn of langduriger zorg.
  3. Het ondersteunen van beperkten met een startkapitaal, zodat zij bijv. een winkeltje kunnen starten. Zo kan een mevrouw nu meloenen verkopen en kan een andere man motoren van boten repareren door aanschaf van gereedschap.
  4. Het produceren van leuke spulletjes. Er worden nu van o.a. kraaltjes sleutelhangers, portemonneetjes, tasjes etc. gemaakt. Een fijne activiteit voor mensen met een beperking.
  5. Uiteraard blijven basisvoedselpakketten noodzakelijk.

Voor wat betreft de kinderen die naar school gaan met een rugzakje van HENUKI wordt er met regelmaat gekeken naar schoolresultaten, gedrag en schoolgang.

De noodhulp blijft noodzakelijk. Dit betreft altijd onverwachtse aanvragen voor medische zorg.

Zo was er de aanvraag voor medicatie voor een man met open darmtuberculose en een jongen met een ernstig verbrande hand.

V.w.b. de mensen die een startkapitaal ontvingen is het de bedoeling dat zij met het ontvangen geld weer nieuwe spullen aanschaffen om te verkopen. Zo kan de mevrouw die met winst meloenen verkoopt hier een deel(de winst) van houden om van te leven en moet zij nieuwe meloenen aanschaffen om weer te verkopen. Ook de monteur van motoren van boten zal hier geld mee verdienen, waar hij zelf van kan leven.

De productie die gedraaid wordt in de vorm van kleine handwerkjes kan men weer verkopen op markten. Met dit verdiende geld kunnen dan weer nieuwe materialen gekocht worden.

De voedselpakketten worden niet meer wekelijks uitgedeeld. Het is mede afhankelijk van de activiteiten die de promotoren verrichten. Zo werden er geen pakketten uitgedeeld toen de kinderen een rugzakje ontvingen.

Bij alle activiteiten horen papieren.  Zo zijn er lijsten voor voedselpakketten met namen van mensen die zo’n pakket ontvangen. Zij moeten hiervoor een handtekening zetten.

Ook voor de schoolgaande kinderen wordt een papier getekend en daarnaast worden er gedurende het schooljaar meerdere malen resultaten genoteerd. Er is dus een soort evaluatiemoment.

Ook zijn er papieren die mensen moeten tekenen voor ontvangst van een startkapitaal. Bijv. gereedschap, fruit, vis, snoep etc. Allemaal dingen die in een lijst genoteerd worden en waarop mensen hun handtekening zetten, waaruit hun inzet en motivatie blijkt.

De productie is gericht op het produceren van kleine dingen. Het fijne hieraan is dat mensen zelf bezig zijn. Iets dat de mensen met beperking extra voldoening geeft.

Wat doen wij in Holanda?

Hier zitten wij ook niet stil. De aansturing, de nieuwsbrieven en overleggen gaan maar door.

Jan is een aantal keren in de week bezig met de boekhouding.
Maya is de vertaalster. Pieter maakt de website. Toon en Paula zitten in de denktank. Kim de vrijwilligster van het begin die zich na 2017 niet zo bezig hield met HENUKI gaat in augustus naar Iquitos. Zij zal zich weer voor ons project gaan inzetten. M.n. op het terrein van (fysio)therapie.

Bijna dagelijks is er contact met Peru. Dat geeft voor mij altijd weer werk. Zo is er overleg met andere stichtingen die aldaar werkzaam zijn.  Dit resulteert in mailen in 5 talen. Een hele klus.

Onlangs leverde speuren op internet nog een leuk resultaat op. Ik ontdekte een tandartsenclub die meermalen per jaar naar Peru gaat. Contact met deze Peruaanse tandartsen die in Nederland werken resulteerde in een aanvraag bij hen. Ik hoop dat stichting Inti in november van dit jaar een week mee kan naar Iquitos om aldaar ongeveer 550 kinderen met een beperking te helpen hun gebit te saneren. Dat wordt een grote uitdaging, maar ik ben vol goede moed. Wordt vervolgd.

Ook heb ik bij Dora de vraag neergelegd om dit jaar nog een medical check dag te houden. Je zou hier bijv. kunnen denken aan 500 mensen die in een dag gecontroleerd worden op diabetes, bloeddruk en hartfunctie. T.z.t. horen jullie of dit al dit niet doorgaat.

Als laatste kan ik nog melden dat wij zo af en toe op een markt staan. Wij verkopen spullen uit Peru en leuke meuk. Onlangs stonden wij op de schuurverkoop in Oldemarkt. Het werd een groot succes.

Willen jullie ons een op zo’n markt opzoeken dan kan dat nog op de markt van Weiblij in Kraggenburg op 25 juni. (zie www.weiblij.nl) of de jaarmarkt in Blokzijl op 20 augustus.

Als het allemaal doorgaat gaan wij in zelf in november weer voor 5 maanden naar Peru. Ten tijde van de medical checks en de tandartscampagne zullen wij dan aanwezig zijn. Wij verheugen ons daar erg op.

Dit was het weer voor deze keer. Wij wensen jullie een hele goede zomer en waar jullie ook al dan niet naartoe gaan: Blijf gezond!

Saludos cordiales, vriendelijke groeten,

Juan y Helena

Om noodhulp, medicatie en voedselpakketten te kunnen bekostigen heeft HENUKI jullie steun nodig.

Misschien hebben jullie er wel eens aan gedacht om een vijfjes lid te worden?
Voor 5 euro in de maand kan daar een klein voedselpakket van gemaakt worden.

Wil je hierover meer informatie ontvangen laat het ons dan weten.

Vriendelijke groeten,

Saludos cordiales,

Juan y Helena

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]