Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Beste vrienden van HENUKI, Hola amigos,

HENUKI gaat weer naar Peru!

Bij deze willen wij jullie nader informeren. Veel leesplezier!

In april 2020 zijn wij thuis gekomen uit Peru. Daarna was het voor ons vanwege corona al die tijd niet mogelijk om daarheen te gaan. Op 2 november 2022 hopen wij eindelijk weer voor vijf maanden naar Peru te kunnen gaan. Op 3 november staat een afspraak gepland op de ambassade in Lima. Dus een goed begin is het halve werk! Op 4 november vliegen wij door naar het warme en vochtige Iquitos.

Nog even ter verduidelijking, wij werken in Peru voor kinderen met een beperking en de allerarmsten. Vanaf 2015 doen we dit in het Amazonegebied en in de regio Pasco in het midden van Peru.

Gedurende de pandemie is er contact gebleven met Peru en in die periode ging ons werk gewoon door. Na in april 2020 Peru te hebben verlaten en afscheid te hebben genomen van onze 2 vrijwilligers werken er nu 5 vrijwilligers wekelijks voor HENUKI.

Hierna even een korte samenvatting van onze werkzaamheden.

Vanwege corona was er hongersnood onder de armen. Wekelijks heeft HENUKI gezorgd voor 15 voedselpakketten. Wekelijks ontvingen wij dankbare berichtjes met foto’s van de ontvangers. De administratie hiervan werd verzorgd door onze vrijwilligers. Dit is zo’n 2 jaar doorgegaan. Daarnaast boden wij tevens noodhulp in geval van urgente medische situaties.

Vanaf 2022 verrichten wij meer taken.

Zo gaan er nu 45 kinderen naar school op kosten van HENUKI. Al zien ouders van gehandicapte kinderen vaak niet zo het nut in van educatie. Alleen al de aandacht en stimulans die kinderen in het (speciaal) onderwijs krijgen is van belang.

Tevens zijn wij ons aan het inzetten voor productie. Dit betekent dat gehandicapten nu kleine dingetjes maken. Bijv. sleutelhangers. Die verkopen zij op de markt en hiermee verdienen zij een klein inkomen. HENUKI zorgde voor de materialen.

Ook laten wij de personen met een beperking registreren bij de plaatselijke WMO. Dat is van belang voor hun hele verdere leven.

Als laatste wil ik noemen dat wij ook hebben gezorgd voor een startkapitaal voor arme mensen met een beperking. Bijv. het aankopen van gereedschap voor een monteur van buitenboordmotoren. De man mist beide benen en had geen middelen om gereedschap te kopen. Voor een arm gezin zijn groentezaden gekocht, zij hebben nu een goed onderhouden tuin en kunnen een deel van de opbrengst hieruit op de markt verkopen. Dit alles om nu in eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Minder voedselpakketten, maar meer activiteiten waarmee men zelf geld kan verdienen. Daarnaast weten wij allen hoe belangrijk educatie is, ook voor die kinderen met een beperking.

Op drie speciaal onderwijs scholen zal in week 47 van dit jaar(20-27 november) een tandartscampagne worden gehouden. Maar liefst 400 leerlingen zullen gebitszorg ontvangen in die week. Wij zijn erg benieuwd hoe dit gaat verlopen. Vijf tandartsen van Peruaanse komaf die in Nederland werken zullen daar met 2 assistentes actief zijn. Wij hopen op een goed verloop en vinden het best spannend. Gelukkig zegt Dora, onze coördinator aldaar, dat ik me geen zorgen hoef te maken. En het komt ook vast goed. Ik heb alle vertrouwen in dit medische team.

Na 2,5 jaar zullen wij alle bovengenoemde activiteiten bezoeken en bekijken hoe duurzaam ze zijn. Welke activiteiten ontbreken nog of welke kunnen komen te vervallen? Allemaal en veel meer vragen waar ik jullie als trouwe lezers t.z.t. meer over hoop te informeren.

Wij willen jullie de komende maanden regelmatig van een nieuwsbrief voorzien. Wij hopen daarbij met mooie verhalen te komen en voor jullie uiteraard vele groeten en blijf gezond!

 

Saludos cordiales,

Juan y Helena

 

Vriendelijke groeten,

Jan Dick en Len Meijerink

Links: Nora deelt een voedselpakket uit

Rechts: Gissela aan het werk

Links: Kim op werkbezoek

Rechts: Dora aan het werk op een medical check day

Nuria aan het werk op de Peruaanse gehandicaptendag

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]