Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Voorjaarnieuwsbrief 2021 –  27-2-2021

Beste vrienden van HENUKI, Hola amigos,

De tijd vliegt voorbij, maar er is nog altijd van alles te doen voor Peru. Ik heb mij de afgelopen maanden grote zorgen gemaakt om de 2de Coronagolf in Loreto. Dit is de provincie waarvan Iquitos de hoofdstad is. Begin van dit jaar kwamen daar de varianten uit Brazilië en Colombia binnen. Veel gevaarlijker en besmettelijker.  Na een maand was er weer sprake van een gigantische uitbraak. De problemen zijn vergelijkbaar met de vorige keer, weer onvoldoende medicatie en onvoldoende IC bedden. Weer een groot tekort aan zuurstof en vele zieke medici. 

Ook dit keer weer veel vrienden en bekenden die ziek zijn geworden. Van onze vrijwilligers, 6 in totaal ,zijn er nu 3 ziek. Dora en Nuria zijn erg ziek geweest en lijken weer langzaam te herstellen. Nuria heeft veel medicatie nodig en daarnaast zijn haar 2 dochters die bij Nuria in huis wonen ook nog eens ziek.
Links Dora, rechts Nuria

Ook David raakte besmet. Hij is nu al 3 weken ziek en heeft erge longproblemen. Het gaat iets beter.

Daar de helft van onze vrijwilligers ziek is en de kans op besmetting erg groot hebben wij besloten om de voedselpakketten voorlopig te stoppen. Wij richten ons voorlopig alleen op noodhulp.

In de afgelopen tijd kreeg ik verzoeken om flessen zuurstof te kopen. Dan eerst maar even een uitleg over de gezondheidszorg aldaar. Heb je medicatie of een scan nodig of heb je een afspraak met een arts dan kost het je ondanks jouw ziektekostenverzekering toch altijd geld. Een fles zuurstof kost maar liefst 1000 euro. Meer dan wekelijks vragen mensen mij om zuurstof. Helaas heeft HENUKI hier geen geld voor. Veel mensen stikken aldaar als gevolg van Covid 19.
Nuria kocht onlangs voor 300 soles medicijnen. Dit is veel geld als je bedenkt dat een Peruaan rond 1000 soles aan maandsalaris verdient.

Net als de vorige keer in mei 2020 zie ik weer veel foto’s voorbij komen van grote zwarte lijkzakken opgestapeld in een warme ruimte. Wat een ellende.

Twee bekenden van mij zijn inmiddels ook overleden; Paola en Mercedes.

Mercedes was vorig jaar vrijwilligster en had toen nog veel voedselpakketten gemaakt en  bezorgd. 

Paola kon ik goed mee samenwerken. Zij werkte bij Omaped, een soort Peruaanse WMO. Het is heel vreemd en verdrietig. 18-1-2021 nog met haar geappt over de gehandicapte kinderen die de volgende keer een voedselpakket zouden ontvangen en dan 11-2-2021 is zij er niet meer.
Paola staat links

De cijfers die worden vermeld van het aantal besmettingen en doden in Loreto kloppen vanaf het begin af aan al niet. Het kaartje geeft wel een beeld van de provincie Loreto. Waarschijnlijk ligt het aantal besmettingen en doden vele malen hoger. 

Ook is er dan nog het schandaal van al die mensen die met voorrang een injectie hebben gehad. Zie daarvoor het krantenartikel van vorige week. Als ik mail, app of bel met mijn vrijwilligers dan hoor ik dat dit voor hun naast alle ellende die zij al moeten doorstaan nog een extra domper is. 

Ja, de ellende houdt niet op. Toch vind ik dat HENUKI hen moet blijven steunen, want het gevoel alleen al dat er mensen aan de andere kant van de oceaan zijn die aan hen denken en nu noodhulp bieden is voor hen van groot belang. Zodra het kan hopen wij weer voedselpakketten te kunnen gaan bezorgen, maar dan moet het wel veiliger zijn om te bezorgen.

Om die noodhulp, medicatie en voedselpakketten te kunnen bekostigen heeft HENUKI jullie steun nodig.

Misschien hebben jullie er wel eens aan gedacht om een vijfjes lid te worden?
Voor 5 euro in de maand kan daar een klein voedselpakket van gemaakt worden.

Wil je hierover meer informatie ontvangen laat het ons dan weten.

Vriendelijke groeten,

Saludos cordiales,

Juan y Helena

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]