Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Hola amigos, Beste allemaal, 

Op 31 oktober 2020 zouden wij met 4 vrouwen naar Peru vertrekken. Twee tandartsen en 2 sociaal werksters zouden die kant op om vanaf 9 t/m 20 november zo’n 550 kinderen met een handicap van tandzorg te voorzien. Alle gebitten zouden in “de renovatie”. Op 7 november zouden er nog eens 4 Nederlandse tandartsen aanvliegen en het team uit Peru bestond ook nog eens uit 6 mensen. Ja; en dan zit ik nu thuis dit te typen en denk met pijn in mijn hart terug aan dit mooie plan dat in het niets is opgelost. Voorlopig geen tandartscampagne.

Op 24 augustus ontvingen jullie de zomernieuwsbrief en op 9 september ontvingen jullie o,a, informatie over de voedselpakketten. Hoe staat het er nu voor?

Er worden nog steeds 10 voedselpakketten per week uitgedeeld. Tot juli hadden wij in Loreto (Iquitos) aan 270 gezinnen voedselpakketten gegeven. Tevens werden er voedselpakketten bezorgd in Oxapampa. Dat ging om een kleinere hoeveelheid. Zo’n 30 pakketten. Dankzij een groeiend aantal vrijwilligers lukt het nog steeds om weer nieuwe/andere mensen te vinden die een voedselpakket nodig zijn. De voedselpakketten zijn m.n. bestemd voor gezinnen waarvan een kind een handicap heeft en er moet sprake zijn van armoede. Ook extreem armen ontvangen wel eens een pakket. Waren het tot juli in totaal 300 pakketten en bleek de honger nog steeds een grote vijand wij gingen door. Ik moet wel zeggen dat het vaak een hele puzzel was om een pakket bij iemand te krijgen, want soms ken ik de stad/omgeving nog beter dan diegene die er woont. Daarnaast was er de ziekte van Dora gedurende vele maanden. Zij is ernstig ziek geweest van half april tot eind juni en kon pas half juli voor een eerste controle naar het ziekenhuis. Gelukkig is zij aardig opgeknapt. HENUKI gaat zich ook steeds vaker inzetten voor medicatie en hulpmiddelen. Zo was er die man met ernstige brandwonden die zalf nodig was. Matias die nieuwe krukken ontving, Giovanni die medicijnen nodig was en onlangs nog een vrouw met Covid 19. Zo maar een paar mensen die HENUKI helpt maar dat gaat ongemerkt als ik er niet over schrijf. Als het allemaal zo door kan gaan, zonder weinig tegenslag dan hebben wij aan het einde van dit jaar ruim 500 voedselpakketten gemaakt en dat is een heel mooi aantal. De laatste weken van het jaar zullen wij ons richten op de Kerstpakketten en hierover kunnen jullie meer lezen op de welkomstpagina van de website. 

Vrijwilligers Heel bijzonder is het als je zomaar spontane aanmeldingen van vrijwilligers krijgt. Zowel in Nederland als in Peru loopt dit goed. In de nieuwsbrief kun je meer lezen over de Peruaanse vrijwilligers. HENUKI is er heel blij met de huidige vrijwilligers en ik zal het wat toelichten. Zelf ben ik heel trots op onze website. Een ieder kan nu lezen wat wij doen, wie wij zijn etc.. Ik kan jullie vertellen dat ik absoluut niet handig ben met de PC, maar dankzij Pieter ontvangen jullie allemaal weer deze Nieuwsbrief. Bij toeval heb ik vorig jaar iemand in Spanje getroffen. Inmiddels heb ik regelmatig contact met Maya. Zij doet het lastige vertaalwerk voor mij. Met Spaans red ik mij aardig, maar met de puntjes op de i zetten is een echte vertaalster toch wel heel fijn. Dan is er nog een Annet, woonachtig in NL. maar geboren in Peru. Zij zoekt altijd van alles uit als ik een vraag heb. Ook een Peruaanse tandarts Elizabeth in NL. woonachtig springt in bij vragen en zoekt naar oplossingen. En …natuurlijk Jan, die iedere keer maar weer het kasboek in Excel openslaat en de administratie bijhoud. Dit loopt dus goed. De op de website aan jullie voorgestelde vrijwilligers komen allen uit Peru. Onlangs kon ik Rosa en Lupe aan deze lijst toevoegen. T.z.t. zal ik meer over hen schrijven. 

Ik kan natuurlijk bladzijden vol schrijven over de belevenissen van HENUKI in Peru, maar laat het hierbij. T.z.t. wil ik jullie ook meer gaan schrijven over Peru als land, de cultuur, het eten etc..

Dit was het voor nu, Groeten en blijf gezond,                                                                                                 Juan y Helena

Heb je al op de website gekeken? Regelmatige updates over de situatie en hoe wij vanuit Henuki helpen. Neem een kijkje en deel de website met je vrienden Klik hier: Henuki.nl

Geen tandzorg dit jaar

Geen contact met de extreem armen

Iedere week worden er weer 10 voedselpakketten gemaakt

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]